Fotbollens historia

Den första versionen av den moderna fotbollen uppfanns officiellt i England i mitten av 1800-talet och kallades fotboll. Det finns dock uppgifter om ett gammalt kinesiskt spel som kallades Tsu-Chu (vilket betyder ”sparka bollen”) och som spelades så långt tillbaka som 206 f.Kr. och som tros ha spelats som en träningsövning för soldater.

Även om spelet kallades ”sparka bollen” låter jag dig själv avgöra om vi kan kalla det traditionell fotboll eller inte. Hur fotbollen har utvecklats till vad den är idag är också mycket fascinerande.

Första kända spelet med att sparka på en boll
Under Han-dynastin (från 206 f.Kr. till 220 e.Kr.) spelades ett spel som kallades Tsu-Chu eller Cuju som en militär övning. Spelet kan ha spridits och även ha njutits av lokala medborgare. FIFA har erkänt bevisen för att detta är den första kända formen av fotboll.

Cuju spelas även i andra länder som Vietnam, Korea och Japan och är det äldsta kända spelet som liknar dagens fotboll. Man kan inte använda händerna och måste sparka in en boll i en öppning som leder till ett nät. Det fanns olika former av spelet, vissa var avsedda att spelas vid adliga födelsedagar och högtider och andra spelades av vanliga människor.

Två lag med 12 till 16 spelare tävlade i en typisk Cuju-match, där även kvinnor kunde spela.

Bollen som användes för att spela Cuju var vanligen gjord av läder och fylld med fjädrar. Den var mycket tyngre än en modern fotbollsboll och svårare att sparka långa sträckor. Skorna som de bar hade vanligtvis utskjutande delar i botten, ungefär som dagens klampar.

Hur fotbollen uppfanns

Den moderna fotbollen uppfanns i 1800-talets England och spelades främst av privata skollag och fotbollsklubbar. Spelet har sitt ursprung i ett spel från 900-talet under medeltiden som kallades ”folkfotboll” och som spelades i England och som gick ut på att lag av spelare tävlade om att få en grisblåsa från ett landmärke till ett annat.

Vanligtvis bestod dessa lag av medlemmar av staden som tävlade om att få grisblåsan till motståndarens område eller mål, oftast på vardera sidan av staden. Spelet var brutalt och hade inga andra regler än att inte mörda.

Det våldsamma spelet folkfotboll förbjöds under vissa perioder av Englands historia, och försvann så småningom helt och hållet när regler fastställdes och begränsningar av fältet infördes. Detta gav upphov till den moderna fotbollen.

Den moderna fotbollen har sina rötter i ett våldsamt spel som kallades ”folkfotboll”, där stora folkmassor ställdes mot varandra för att göra mål som sträckte sig över en stad.

På 1800-talet hade man fastställt regler och fotboll spelades av privata skolor när lag bildades för att skolorna skulle kunna tävla mot varandra. Vid denna tidpunkt var händerna tillåtna under spelet och spelarna kunde brottas med varandra eller ta tag i varandra till marken. Men de moderna fotbollsreglerna började införas och fotbollsligor blev populära.

Passningar förändrade spelet

Innan fotbollsklubbarna växte fram och fotbollsreglerna officiellt utarbetades, passade spelarna sällan bollen till varandra. Spelet bestod av att en spelare tog sig fram längs planen medan resten av laget följde efter i hopp om att plocka upp en förlorad eller lös boll. Det var mycket lite organisation eller lagarbete inblandat.

Passning och lagarbete orsakade en stor störning i sättet att spela fotboll och krävde därför en fast standard av regler som vi spelar modern fotboll efter idag.

När spelarna började passa till varandra och arbeta som ett lag blev fotbollsspelet mer strategiskt. Man kunde då tänka ut spelformer och lagen kunde öva sin anfallsplan under träningar före en stor match. Tränare betraktades med större vikt, och spelreglerna behövde fastställas och dömas.

Fotbollsklubbarna växte fram

När fotbollsklubbarna började bildas började spelreglerna förändras. Vissa skolor eller lag spelade enligt vissa regler och den moderna fotbollen började ta form.

En av de äldsta fotbollsklubbarna i England, och i världen, var Sheffield Football Club. Dessa nya klubbar fokuserade på lagarbete och samarbete för att kunna överlista och besegra sina motståndare. Sheffieldklubben införde regler för hörnor, handbollar och frisparkar. Dessa regler blev senare standard när England skapade professionella fotbollsligor.

Fotbollsklubbarna är fortfarande en stor del av fotbollen i England i dag och är ansvariga för att forma den moderna fotboll som vi känner till och älskar i dag.

Officiella regler och ligor bildas

På 1860-talet bildades Football Association (FA). Det är här ordet fotboll kommer ifrån, ”socc” är en förkortning av association, och ”er” var ett populärt slangsuffix på den tiden. FA sammanförde de olika regler som användes i hela England av olika klubbar och skolor för att skapa ett enda regelverk för fotboll.

Med tiden anslöt sig fler och fler fotbollsklubbar och ligor i England till FA och följde de reglerande spelreglerna. Fotbollen växte i popularitet och klubbarna började ta betalt för att se matcherna på 1870-talet. I takt med att åskådarna och intäkterna ökade ville fotbollsspelarna ha betalt, och fotbollen blev då ett yrke.

År 1900 hade resten av Europa intresserat sig för Englands favoritsport och ligor började dyka upp över hela världen. Internationella federationen för associationsfotboll (FIFA) grundades 1904 i Paris. År 1930 hölls det första världsmästerskapet i fotboll (FIFA World Cup) någonsin och fotboll har varit en älskad sport i hela världen sedan dess.

Fotboll idag

Idag spelas fotboll över hela världen, med världsomfattande ungdoms- herr- och damturneringar som växer i popularitet liksom VM.

I nästan alla länder som du besöker idag har de hört talas om fotboll. Fotboll har blivit en hedrande och uppskattad fritidssysselsättning för många familjer över hela världen. Med nya ligor och matcher som inrättas och spelas hela tiden ser det ut som om fotbollen är här för att stanna.