Fotbollsregler för nybörjare

Det finns några grundläggande fotbollsregler som tränare och föräldrar bör känna till. Dela den här sidan med föräldrarna till spelarna i ditt lag för att hjälpa till att utbilda dem i dessa fotbollsregler.

Hands

Regeln för en hands inkluderar att använda någon del av kroppen från fingertopparna till axeln. Det korrekta sättet att se på denna fotbollsregel är att en spelare inte får ”hantera” bollen. En boll som sparkas och träffar en spelares hand eller arm är inte en handboll.

Detta innebär att domaren i viss mån måste använda sitt eget omdöme för att avgöra om en handboll är en oavsiktlig kontakt eller ett avsiktligt försök att vinna en fördel.

Med andra ord måste domaren avgöra om spelet var ”boll mot hand (lagligt)” eller ”hand mot boll (olagligt)”.

Tro det eller ej, men det finns också en situation där målvakten inte får använda sina händer. Detta kallas ibland för regeln om bakåtpassning. Målvakter kan inte ta upp en passning vid fötterna på en av sina lagkamrater. I det här fallet måste målvakten använda sina fötter. Överträdelse av denna fotbollsregel resulterar i en indirekt spark från den punkt där överträdelsen skedde.

Utrustning

Den grundläggande fotbollsutrustningen som krävs enligt FIFA:s spellagar är följande: matchställ med tröja och shorts, strumpor, benskydd och skor. De flesta fritidsfotbollsligor för ungdomar tillhandahåller allt utom skoskydd, skor och boll.

Enligt FIFA ska benskydden ”täckas helt av strumporna, vara tillverkade av ett lämpligt material (gummi, plast eller liknande) och ge ett rimligt skydd”. Detta ger ett stort utrymme för att göra det möjligt att göra det! De flesta fotbollsligor tillåter inte att en person spelar eller tränar fotboll utan benskydd. Att köpa bra benskydd bör vara en högsta prioritet för alla föräldrar.

Örhängen och andra saker

Det finns också en allmän säkerhetsklausul i FIFA:s regler:
En spelare får inte använda utrustning eller bära något
som är farligt för honom själv eller en annan spelare.

Inga halsband, örhängen, näsringar, magringar, armband eller tiaror. Mjuka ”scrunchies” i håret är i allmänhet tillåtna liksom mjuka huvudstrumpor. Om ett barn just har fått sina öron uppsatta ska dubbarna täckas med tejp eller tas bort. Många ligor kräver att dubbarna tas bort. Som en kamrat kommenterade, kommer hålet att växa tillbaka på en timme? Slutligen måste målvakten bära färger som skiljer honom/henne från de andra spelarna, domaren och de assisterande domarna.

Avspark

En avspark är det sätt på vilket en fotbollsmatch startas eller återupptas:

  • i början av en match
  • Efter att ett mål har gjorts.
  • i början av den andra halvleken (eller varje kvart i yngre åldrar).
  • i början av varje förlängningsperiod, om den används.

Bollen placeras i mitten av planen. Alla spelare måste befinna sig på sin egen planhalva och motståndarna till det lag som tar avsparken måste befinna sig minst 10 meter från bollen. Detta avstånd anges av mittcirkeln på planen och kommer att variera något med åldern. Normalt blåser domaren i sin visselpipa för att visa att de är redo för avspark. Bollen är i spel när den sparkas.

Inkast

Ett inkast tas när bollen passerar en sidolinje och lämnar planen. De två grundläggande fotbollsreglerna för ett korrekt inkast är att ha båda fötterna på marken och att kasta bollen med båda händerna över huvudet.

För att förtydliga, båda fötterna måste vara på marken när bollen kastas. Spelaren kan hoppa, springa eller göra hjulspring fram till den punkt där bollen släpps, men inte när bollen släpps. Att släpa med tårna på den ena foten anses vara lagligt.
En del människor har också intrycket att en korrekt kastad boll inte snurrar. Detta är inte sant. En bra spelare kan kasta bollen med båda händerna över huvudet och få bollen att snurra genom att utöva mer eller mindre kraft på ena sidan av bollen.

Så länge rörelsen sker över huvudet och inte åt sidan är detta ett helt lagligt kast. I undervisningssyfte är det vanligt att låta spelare under 8 år göra mer än ett försök.

Hörna och inspark

En hörnspark eller inspark tas när bollen lämnar planen över en mållinje – du vet, i båda ändarna av planen med ett mål.

Om det offensiva laget sparkar ut den återupptas spelet med en inspark. Om det defensiva laget sparkar ut den, återupptas spelet med en hörna.

Inspark tas från vilken plats som helst innanför ”målvaktslådan”, som den kallas. Den kan tas av vilken spelare som helst, inte bara av målvakten.

Hörna tas från – ja, du gissade det – det hörn som ligger närmast det hörn där bollen lämnade planen.

Direkta och indirekta frisparkar

Direkta och indirekta frisparkar är två primära sätt att återuppta spelet efter att domaren har avbrutit spelet för en överträdelse. För båda dessa måste bollen vara stillastående innan den sparkas och motspelarna ska vara minst 10 meter bort. De 10 meter som gäller för de mindre åldersgrupperna minskas ofta och det är upp till domaren att bestämma.

Den enkla skillnaden mellan de två är följande: På en direktspark kan du göra mål genom att sparka bollen direkt in i målet. På en indirekt spark kan du inte göra mål. En indirekt spark måste beröras av en annan spelare innan den kan gå in i mål – det vill säga sparkaren och en andra person. Som förälder vid sidlinjen kan du avgöra om sparken är direkt eller indirekt.
indirekt genom att titta på domaren. För en indirekt spark håller domaren en arm rakt upp i luften tills den andra personen rör vid bollen. Ingen arm uppåt, det är en direkt spark Det finns många fotbollsregler kring vad som orsakar en direkt eller indirekt spark. I allmänhet kommer en direkt spark från en kontaktfoul eller en handboll. Allt annat är indirekt. Var också medveten om att vissa ungdomsligor inte tillåter direkta sparkar förrän efter U-8.

Straffspark

En straffspark är resultatet av en kontaktfel eller en hands från det försvarande laget inom straffområdet – den stora boxen i båda ändarna av planen. Det är alltså också en typ av direkt spark. Bollen placeras på straffpunkten eller märket, 12 meter framför målets mitt.

Alla spelare måste hålla sig utanför straffområdet och straffbågen tills bollen sparkas. Målvakten måste ha båda fötterna på mållinjen tills bollen sparkas. Om bollen efter att den sparkats studsar tillbaka från målvakten och stannar kvar på planen är bollen ”levande” och alla kan spela den. Om bollen efter att ha sparkats studsar tillbaka från målet och stannar kvar på planen är bollen ”levande” och alla kan spela den med undantag för den person som just sparkade bollen. Om bollen studsar tillbaka från målet och kommer tillbaka in på planen kan den person som sparkade bollen inte spela den förrän bollen berörs av en annan spelare – annars kommer han/hon att kallas för två beröringar.